vrijdag 29 juni 2018

Hoe ik granny squares aan elkaar haak.

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik mijn granny's aan elkaar haak tot een deken. Dit is granny nummer 106, nog 11 en dan zit hij helemaal in elkaar. Door het gewicht van de deken wordt het een schootdeken, er moet nog een rand omheen en dan kan hij mee naar de caravan. Ik heb vanmorgen een heleboel foto's gemaakt, ik hoop dat ik het duidelijk uitleg. Sorry voor de fotospam!


 Dit is de granny die ik aan de deken ga haken.


Ik begin in de hoek linksonder. Ik trek de draad gewoon door de opening van lossen in de hoek. Ik maak geen opzet lus, ik vind het knoopje niet prettig in mijn werk. 

Ik haak 3 lossen, 2 stokjes, 1 losse, 3 stokjes in de eerste hoek. De begindraad haak ik vast onder deze steken. Dit is de achterkant, waar de begindraad zit.

 Dan haak ik de hele onderkant, gewoon, groepjes van 3 stokjes en 1 losse, zoals je een granny haakt.
Tot de hoek, daar haak je 3 stokjes.

 Je maakt nu geen losse, maar een vaste, in de hoek van de vorige granny. 

 Verkeerde kant tegen elkaar en een vaste haken in de losse van de linker onderhoek van de granny die rechts zit van de granny die je er nu aan haakt.

  Daarna weer 3 stokjes in de losse van de vorige toer.

 En een vaste in de losse van de granny die er rechts naast zit.

 Dan weer 3 stokjes, zo door tot de volgende hoek.

 In de volgende hoek, 3 stokjes haken en een vaste in de granny die er schuin rechts boven ligt.

De granny met de roze rand in mijn geval.

 As je heel goed kijkt kun je zien dat de vasten nu een kruisje vormen.
De vasten haak ik vrij vast, dit voorkomt dat het gaat wijken.

 De rand haak ik weer net zo als de vorige rand. 3 stokjes in de vorige toer, 1 vaste in de granny die erboven ligt. Zo door tot het eind van de toer.

 Nu ook weer de vaste in de hoek schuin naar links boven haken.
In mijn geval naar de granny met de groene rand.

Dan het laatste stukje van de witte toer haken. 3 stokjes, 1 losse, tot je weer bijhet begin bent. Sluiten met een halve vaste.

zondag 17 juni 2018

Zebra Tulband

Koken en bakken is, naast lezen en handwerken mijn blij. In een druk gezin, met een man die meer dan fulltime werkt, een jongens tweeling die begint te puberen en zorgintensief is, is er soms weinig tijd om iets voor mezelf te doen. Maar wel beslist noodzakelijk.

Vanmiddag zijn Manlief en ik naar Dille en Kamille in Haarlem geweest. Eén van mijn favoriete winkeltjes. Ik wordt gewoon hebberig van alle die leuke en lekkere spulletjes die ze daar hebben. Manlief geniet van mijn kook- en bakkunst en mag me graag verwennen door me daar mee naar toe te nemen. Ik ging voor een quichevorm, en kwam naar buiten met, behalve de quichevorm, een basisbakboek, een tulbandvorm, twee kwastjes, twee zakjes kerrie, en een grote maatbeker. Eenmaal thuis moest dit naturlijk uitgeprobeerd worden en heb ik een zebra cake in de tulband gebakken. Hij was echt super lekker! Vandaag heb ik mijn vaste recept voor cake gebruikt en die in twee delen gesplitst. Een deel vanille en de andere helft gemengd met cacao. Om en om een laagje in de vorm.

Nog warm uit de oven. Hij was echt perfect uit de vorm gekomen!

De binnenkant. Hij lijkt meer gemarmerd dan een Zebra cake, maar oefening baart kunst.

Heerlijk met een toefje slagroom. 
Het gebaksbordje is van mijn oma geweest. Ik heb de hele set, inclusief de taartschaal. Ik ben dol op servies. Als ik tegen iets moois aan loop neem ik het mee.


Ik heb inmiddels het internet afgespeurd naar tips over zebra cake/zebra tulband bakken. Als ik het recept geperfectioneerd heb (lees; als de zebra tulband beter lukt dan deze), zal ik het recept delen.












 Tijn een lieve stoere jongen. Tijn vond ik ooit bij een berg grofvuil aan de overkant van de straat. Poppen zijn bij mij nooit grofvuil en ...